23-01-2023

Favoriete prentenboek

Met stip op nummer 1 is het prentenboek "Raad eens hoeveel ik van je hou" mijn favoriet. Wat een mooie plaatjes en wat een geweldige inhoud heeft dit boek. De tekst is niet te veel en de plaatjes zo veelzeggend. De boodschap die je met dit boek meegeeft is werkelijk onbetaalbaar. Hoe fijn is het als je iemand laat weten dat je van degene houd, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook de bijbehorende knuffel Hazeltje is zo lief en kan echt een vriendje zijn. Het is dan ook erg leuk om samen met de knuffels het boekje voor te lezen. Ik heb voor mijn dochtertje een kleine en grote Hazel besteld en dit was het eerste boekje wat ik aan haar voor heb gelezen en regelmatig probeer te doen. 

Voorlezen is goed voor de ontwikkeling

Zoals ik al eerder schreef kan je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Ook zijn er veel kleine, dikkere of juist stoffen boekjes waarmee je jouw kleintje bekend kan maken en zelf mee kan laten spelen. Ook heel leuk om samen te doen (sociale ontwikkeling) en emoties te laten zien en voelen. De spraak en taalontwikkeling is het leren van woorden en zinnen en om deze te kunnen begrijpen en te leren gebruiken. Dit stimuleer je met voorlezen doormiddel van herhalen van dezelfde woorden. Door herhaling kan een kindje woorden gaan herkennen. Automatisch stimuleer je de cognitieve ontwikkeling waarbij het denken zich ontwikkelt. Voorbeelden hiervan zijn; taal, waarnemen, concentratie en geheugen. Hoe leuk is het om dat spelenderwijs te leren...door (voor) te lezen.

Nationale voorleesdagen

Vanaf 2003 worden in de kinderopvang de Nationale Voorleesdagen georganiseerd door de CPNB.nl op initiatief van stichtinglezen.nl

De Nationale Voorleesdagen worden gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Er wordt elk jaar een prentenboek van het jaar en een prentenboek top tien gekozen. Deze boeken staan centraal in de activiteiten die tijdens de Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd.  

Op kinderdagverblijven worden de Nationale Feestdagen geintroduceerd. Meestal start de eerste dag op woensdag en duren deze feestdagen 10 dagen. Er is een introductieavond voor pedagogisch professionals. Zo krijgen ze ideetjes aangereikt en mogelijk inspiratie voor activiteiten. Ook is er vaak een kleurplaat en een liedje gemaakt van het boek wat op nummer 1 staat.

Bij de bibliotheek zijn er ook voorleesochtenden waar je met een groep kinderen, onder begeleiding naar toe kan. Ook is het mogelijk dat er een voorleesconsulent komt op het kinderdagverblijf. Echt een aanrader!

Op mijn werk

Op mijn eerdere werk ging ik met een vaste collega naar de informatie avond van de nationale voorleesdagen en wisten wij altijd al welk boek er op nummer 1 stond. Onze hersenen begonnen al te kraken, wat is het thema, wat zijn leuke activiteiten, hoe kunnen we er meer interactief voorlezen van maken, wie kunnen we vragen om de spits af te bijten door het boek voor te lezen. Oh, wat was dat leuk!. Samen verzamelde wij knuffels en bekeken wij hoe we de ruimtes konden indelen. We nodigde de ouders uit en verzonnen iets lekkers voorbij het drinkmoment. We begonnen altijd in de eerste ruimte met het voorlezen van het boek, in de ruimte ernaast hadden we materialen klaar staan om het verhaal samen een soort van na te spelen en in de ruimte daarnaast stond een activiteit klaar met wat drinken en iets lekkers. Ook speelde wij het liedje af. Wat was dat ongelooflijk leuk. 

Ik ben ook van mening dat als je een boek uitwerkt met de dieren (bv knuffels) of materialen die in het boek voorkomen, veel kinderen meer betrokken zijn bij het verhaal. Daarnaast is het ook heel erg leuk om zo het verhaal nog eens na te spelen of er vragen over te stellen...

Spelenderwijs leren...helemaal mijn ding!

Maak jouw eigen website met JouwWeb